(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Kváskový Vinohradský pšeničný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g vody, 350 g hladké pšeničné mouky, 45 g celozrnné (nebo obyčejné) žitné mouky, 9 g soli (případně dle chuti koření, cibulku, brambory ....)
Postup přípravy
Polopatický postup na 1 bochník (cca 800 g) - píšu ho hlavně pro sebe, ale třeba to pomůže i někomu jinému :-)
1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - ke kvásku přidat 200 g vlažné vody + 350 g hladké pšeničné mouky + 45 g celozrnné žitné mouky
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli (+ případně další příměsi) a těsto dobře propracovat, až bude konzistentní a jen mírně lepivé (dle potřeby upravit hustotu moukou).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, přeložit, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - ke kvásku přidat 200 g vlažné vody + 350 g hladké pšeničné mouky + 45 g celozrnné žitné mouky
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli (+ případně další příměsi) a těsto dobře propracovat, až bude konzistentní a jen mírně lepivé (dle potřeby upravit hustotu moukou).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, přeložit, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
Nářadí :-)
Kynutí v ošatce.
Chléb vsadit na rozpálený plech.
Upečeno :-)
Řez.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
17. 1. 2014, 20:13
Česťa kuba
(upraveno)
10. 1. 2014, 20:51
Prosím, jak velkou ošatku na to máte? Já mám 750g a 1200g. Chlebík vypadá moc pěkně. Kváskový jsem ještě nezkoušela, bojím se kvásku A na co máte ten rejžák? Děkuji
Ayra
(upraveno)
10. 1. 2014, 21:02
@Česťa kuba
Je v ošatce na 1 kg. Rejžák není rejžák . Je to vlažovka - takový smetáček, co se namočí do vody a chléb se s ní svlaží Kvásek vyzkoušejte, je to legrace - nikdy nevíte, co na vás z té trouby vypadne
juice.girl
(upraveno)
12. 2. 2014, 20:42
@Ayra
kvásek z troby? já myslela že kvásek se uchovává v lednici. ted jsem trochu zmatená
Ayra
(upraveno)
12. 2. 2014, 22:24
@juice.girl
Myslím, že jsem nikde nepsala, že kvásek dávám do trouby Mám ho normálně na lince při pokojové teplotě, do lednice dávám, jen když nejsem pár dní doma.
Česťa kuba
(upraveno)
11. 1. 2014, 17:51
@Ayra
Tak já ho teda někdy vyzkouším Chlebík máte moc pěknej, já ho mám placatější a dole popraskanej. Nevím čím to je ... asi ho tou vodou potírám moc dlouho a potom to klesne. Jak při pečení "roste", tak mi vždy dole hnusně praskne a otevře se
Ayra
(upraveno)
12. 1. 2014, 22:55
@Česťa kuba
Taky mívám občas placáka, nebo žraloka a jednou dokonce sopku Dole mi chleby taky občas praskly. Někde jsem se dočetla že je to proto, že se chleba sází na studený plech. Tak teď sázím na rozpálený plech a už se mi to nestává - tak nevím, možná to tím opravdu bylo.